KALE NAKLİYAT
Hizmetler
Araçların harekete geçip çalışmasını marş motoruna akım göndererek sağlayan ve kimyasal anlamda enerji depolayarak, gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlardır.
Servisimizde akü bağlantı kabloları ile elektrolit seviyesi kontrol edilir ve kutup başı temizliği yapılarak akü voltajı ölçümü yapılır.
* Akü geriliminin multimetre ile kontrol edilmesi
* Eski tip aküler için akü kapakların açılıp, elektrolit kontrolü gerçekleştirilmesi
* Akü Bomesiyle sırayla gözlerin kontrol edilmesi
Jant, aracın yol ile temasını sağlayan lastiğin ayrılmaz bir parçasıdır ve lastiği taşıyarak sürüş güvenliğini ve konforunu doğrudan etkiler. Farklı malzemelerden üretilebilmekle birlikte, günümüzde özellikle aliminyum alaşımlı jantlar yaygın olarak araçlarda kullanılmaktadır. Jant konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar araç ile jant arasında uyum bulunması ve kullanılan jantların yol koşullarından ötürü zaman içerisinde uğradığı hasarların zamanında müdahale ile düzeltilmesidir. Hatalı jant seçimi ve hasarlı jant kullanımı, araçta balans problemleri yaratıp, sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilecek sonuçlar doğurabilir.
Servisimiz içerisinde geniş bir jant yelpazesi bulunmaktadır.
* Lastiğin janttan ayrılması
* Jantın düzeltilmesi
* Uygun jant seçimi
Servisimize gelen ve hizmet alan her araca lastikleri tekrar takılmadan önce mutlaka balans ayarı yapılarak gerek sürüş konforu, gerekse lastik ömrü anlamında modern ekipmanlarımız yardımı ile hizmet üretmekteyiz.
Neden Balans Ayarı ?
Aracın yol ile temasını sağlayan tekerlek, jant ve lastik olmak üzere iki farklı parçadan oluşur.
Bu iki parçadan herhangi birinde olabilecek bir yapısal dengesizlik tekerleğin tam bir daire çizmesini engelleyeceği için direkt olarak konfor ve yol güvenliğini olumsuz etkiler.
Balans ayarı bozukluğu nasıl anlaşılır?
Özellikle yüksek süratlerde;
• Direksiyon simidinde bir titreme ya da vuruntu hissediliyorsa ön tekerleklerin balans ayarları,
• Aracın arka tarafında bir titreme veya vuruntu varsa arka tekerleklerin balans ayarlarının bozulduğunu gösterir.
Balans Ayarı Nasıl Yapılır ?
Öncelikle bilinmesi gereken konu iki türlü balans veya bir başka deyişle balanssızlık olduğudur.
Tekerlek eğer aşağı yukarı doğru dengesiz dönüyorsa veya dönüş sırasında zıplama oluyorsa statik balans ayarı; sağa sola doğru dengesiz dönüyorsa ya da tekerlek yalpalıyorsa dinamik balans ayarı yapılması gerekir.
Tekerlekler araca monte edilmeden önce statik ve dinamik balans ayarları için sabit balans makinesine bağlanır ve balans ayarları sabit balans makinesinde yapılır. Gerek görüldüğü takdirde daha sonra; bilye, kampana veya disklerle birlikte dönerken son balans işlemi (finish balans) de yapılır.
Balans ayarı işlemine başlanmadan önce jantlarda herhangi bir hasar olup, olmadığı kontrol edilir ve lastik hava basınçları fabrikanın tavsiye ettiği değerlere getirilir.
Eğer jantta bir eğrilik veya hasar varsa bunun düzeltilmesi ya da yeni bir jant alınması gerekir. Lastik hava basınçları farklı değerlerdeyken yapılan balans ayarı, lastik havaları fabrika ölçülerine getirildiğinde yine ayarsızlık meydana getirir.
Bilgisayarlı sabit balans makinesine bağlanan tekerleğin hafif olan kısmı ve buraya ne kadar kurşun ağırlık takılması gerektiği ekranda görülür. Gerekli ağırlık takıldıktan sonra tekrar döndürülen tekerleğin ağırlık dağılımı tam olarak dengelendikten sonra işlem tamamlanır. Bu işlem dört tekerleğe de ayrı ayrı yapıldıktan sonra tekerlekler araca monte edilir.
Günümüz son teknolojisi ile donatılmış bir serviste son balans (finish balans) denilen işlem de bu sabit balans makinesinda yapılabiliyor olsa da, eski yöntem hala kullanılmaktadır. Seyyar Balans Makinesi ile balans işlemi için kullanılan makinenin tekerleği döndüren kısmı belirli bir dönme devrine ulaştığında makine üzerindeki bir lamba belli aralıklarla yanıp sönmeye başlar.
Lastikten yansıyan ışığın makine üzerindeki optik bir sensör tarafından okunmasıyla yine hafif olan bölge tespit edilip, gerekli kurşun ağırlık takılarak balans ayarı tamamlanır.
Servisimize gelen araçların lastikleri uzman personelimiz ve modern ekipmanlar yardımı ile, araca ve lastiğin takılı olduğu janta hasar vermeden sökülüp – takılır. Kullandığımız modern Lastik Sökme – Takma aparatı sayesinde lastik ve janta herhangi bir zarar verilme riski ortadan kaldırıldığı gibi lastik damağı janta ortalanarak takılmış olur. Janta takılan lastik, buradan alınarak balans makinasına takılır ve balanslanması yapılır.Bu işlem sırasında binek gurubunda 50gr, hafif ticari 4 X 4 gurubunda ise 100gr üzeri balans bozukluklarında lastik janttan sökülerek çeyrek – yarım tur döndürülerek takılır ve balans işlemi tekrarlanır. Lastik araça takıldığında ‘’tork anahtarı’’ yardımı ile bijonların emniyetli şekilde sıkılmış olması da kontrol edilmiş olur.Ve son olarak lastiğin havası tekrar kontrol edilerek yenilenen sübap kapakları takılır.
Doğru Lastik Sökme Takma
Öncelikle araca ve amaca uygun lastiğe karar verildiğine emin olunmalı. Lastik seçiminde araç üreticisinin yönergeleri ve yasal zorunluluklar dikkate alınmalı. Araçta modifiyeye gidiliyorsa mutlaka bir uzmanın fikri alınmalı. Bir hatırlatma da lastiğin sadece ebat bilgileri değil; hız ve yük endeksi de dikkate alınmalıdır.
Doğru – uygun lastiğe karar verildikden sonra veya eski lastiği araca tekrar takarken dikkat edilmesi gereken kurallar kısaca şöyle sıralanabilir:
• Lastik içten ve dıştan göz ve el ile yabancı maddelere karşı kontrol edilmeli.
• Jant ile lastiğin temas noktalarına kaydırıcı solüsyon uygulanmalı.
• Lastik janta geçirilirken, jant ortalama çizgisine dikkat edilmeli.
• Lastiğe uygun hava basılmalı.
• Lastiğin balans kontrolü yapılmalı.
• Balans ayarı yapılan lastik araca takıldıkdan sonra ‘’tork anahtarı‘’ ile bijonların uygun sıkıştırılıp sıkıştırılmadığı kontrol edilmeli.
• Lastiklerin havaları tekrar kontrol edildikden sonra ‘’yeni’’ subap kapakları takılmalı.
Continental’ in SSR olarak tanımladığı, patladığında dahi sizi yolda bırakmayan lastiklerin montajı çok özel makinalarda yapılmalı ve özellikle lastik sökülürken dikkatli ve hassa olmak gerek. Zira bu lastiklerin yanakları bir nevi dolgu lastik özelliğini taşımakta ve hemen hemen hiç esneme imkanı bulunmamaktadır. Sökme esnasında iş aceleye getirilirse damak bölgesinde yırtılmalar meydana gelebilir veya deformasyon olabilir. Söz konusu lastik araca tekrar takıldığında kullanım alışkanlıklarına göre belli periyodlarda lastik hava kaybedecektir.
Yukarıda bahsedilen işlemler, öncelikle güvenlik anlamında son derece önem arz etmektedir. Ayrıca, bu işlemlerin doğru yapılması, lastiğin daha uzun süre hizmette kalmasını sağlayarak çok yönlü bir kazanıma sebebiyet verecektir.
Servisimize patlayan lastiğiniz nedeni ile geldiğinizde lastiğin öncelikle patlama nedeni tespit edildikten sonra bu neden ortadan kaldırılıp eğer tamiri güvenlik kriterleri anlamında doğru ise en uygun tamir yöntemi ile tamir gerçekleştirilerek güven içinde yola devam etmenizi sağlarız.
Yara Tamiri Nasıl Yapılır ?
Pratikte, tubeless otomobil lastiklerinin tamiri değişik malzemelerin kullanıldığı iki farklı yöntemle yapılır. Bunlar; her biri için farklı tipte malzeme ve teçhizat kullanılan, yara tamirinde en uygun ve tavsiye edilen bir yöntem olan Mantar Yama (PRP) ile lastiğin yara alan bölgesinin kuşingam adı verilen dolgu maddesiyle doldurulup pişirilmesi ve içeriye get konulması yöntemiyle yapılan Takviyeli Yara Tamiridir.
Harici bir darbe sonucu yara almış/delinmiş lastiklerin incelenmesi, uygun alet ve ekipmanla tamirinin yapılması, sadece bu işlemi yapan kişinin sorumluluğundadır.
Tamir işlemi; bu konuda eğitilmiş kişilerce yapılmalıdır.
• Lastikteki delinme, taban bölgesinde ise mantar yama ile takviyesiz yara tamiri yapılabilir. Yaranın genişliği 6-8mm den fazla olmamalı. • Lastik hız sembolü "H" (210 km/saat) ve altı ise delik çapı azami 6 mm. ve lastik daha önce tamir edilmemiş ise tamir edilebilir.
• 240 km/saat ve üstü hız sembollü lastiklerin tamir edilmesi sakıncalıdır.
• In liner tabakada, yani lastik iç kısmını kaplayan ve bir anlamda iç lastik görevini üstlenerek lastik içine basılan havayı hapseden kısımda, çatlama ve kesilme, kırılma ve aşırı deformasyon varsa, tamir yapılmamalı ve lastik kesinlikle yenisiyle değiştirilmelidir.
• Tamirde temizlik çok önemlidir. Yara tamir malzemesi, sadece temiz yüzeye yapışır. Yara bölgesinin içten dıştan konik bir zımpara taşıyla iyice temizlenmesi ve yara içindeki serbest kalan çelik kuşak tel uçlarının, elmas uçlu bir matkapla alınması gerekir. Bu işlem iyi yapılmazsa, ilerde çelik kuşak uçları çalışma yaparak paslanabilir ve yara tamir malzemesine hasar vererek lastiği hizmet dışı bırakabilir.
• Tamir malzemesinin kullanılacağı yerdeki kauçukla kesinlikle benzer özellikler taşıması gerekir. Eğer kullanılan malzeme kauçuk esaslı değilse esnemesi, gerilmesi ve lastik bünyesinde oluşan ısıya tepki özelliği farklı olacağından ayrılma yapar.
• Yara tamirinin yüksek sıcaklığa sahip ütülerle yapılması, lastikte istenmeyen sorunlar çıkarır. Ütünün temas ettiği alandaki kauçuk yeniden pişerek orjinal özelliklerinde bir bölümünü yitirir. Kuşaklarda açılmalar ve lastik tabanında şekil bozuklukları oluşabilir.
• Hasarlı lastik janttan çıkarılıp iç kısmı dikkatlice incelenmelidir. Çok kısa süre de olsa havasız lastik üzerinde yürüme, karkastaki kordlara zarar verebilir. Liner'da (tubeless lastiklerde olan ve hava sızdırmazlığı sağlayan tabaka) çatlamalar olabilir. Lastiğin yara almış bölgesinin fitil yamayla tamir edilmesi, ilerde sorun çıkarabileceğinden sakıncalıdır.
Araba lastikleri genellikle aracın aşağı yukarı en önemsiz parçaları olarak görülür. Bu doğru olmaktan çok uzak bir yaklaşımdır. Lastikler aracın yol ile temas eden tek ve en önemli kontak noktasıdır.
Bu sebeple Continental olarak size sunduğumuz hizmetler:
*Lastik Satışı
*Satış sonrası destek
*Fiyat/performans birincisi lastikler